top of page
Writer's pictureProtoiereul Ioan Lisnic

SELAFIIL CHIPERI, IEROSCHIMONAH (20.09.1908–19.06.2005)

Viitorul ieroschimonah Selafiil, cu numele de mirean Ciprian Chiperi, s-a născut la 20 septembrie 1908 în familia lui Longhin şi a Elisavetei Chiperi din satul Răculeşti (în prezent r-nul Criuleni), jud. Orhei. A fost botezat la 26 septembrie în biserica din satul natal de către preotul Grigore Gobjilă, avându-l naş pe Ioan Buzgan, locuitorul satului Răculeşti .

Potrivit mărturiei părintelui Selafiil, înainte de a fi călugărit, a făcut ascultare la mai multe Mănăstiri: „Ţigăneşti”, „Curchi”, „Căpriana” şi „Dragomirna”. După îndeplinirea serviciului militar, revine la Mănăstirea „Căpriana”, făcând ascultare timp de şase ani, după care a fost tuns în monahism cu numele Serafim, iar peste 10 ani a fost hirotonit în treapta de ierodiacon .

În anul 1945, ierodiaconul Serafim (Chiperi) a fost arestat, fiind învinuit de ”propagandă religioasă”. A fost ţinut timp de trei luni în închisoarea din Chişinău, apoi judecat şi trimis într-un lagăr din Regiunea Celeabinsk (Rusia) . Părintele a petrecut cinci ani de detenţie, după care i-a fost stabilită sentinţa domiciliului forţat în Regiunea Odesa. După trei ani petrecuţi la Odesa, se întoarce în locurile natale, devenind vieţuitor al Mănăstirii „Suruceni”, unde în anul 1954 este hirotonit în treapta de ieromonah .

Viitorul ieroschimonah Selafiil a vieţuit la Mănăstirea „Suruceni” până în anul 1959, când lăcaşul a fost închis. Până în 1961 a mai vieţuit la Mănăstirea „Noul Neamţ”, când şi acest aşezământ monahal a fost închis. Următorii ani părintele i-a petrecut în satul natal, într-o cămăruţă unde se ruga mereu. Între timp, părintele îşi pierduse vederea, petrecând şi mai mult în rugăciune .

În anul 1997, părintele revine la „Noul Neamţ” şi, peste trei săptămâni de la sosire, primeşte Schima mare, fiind tuns în schimonah cu numele Selafiil. La această mănăstire, părintele Selafiil, prin sfaturile şi pilda sa de viaţă, împreună cu alţi câţiva monahi bătrâni reveniţi la baştină, au restabilit continuitatea monahismului basarabean, după ruptura de 30 de ani produsă de prigoana comunistă . Părintele trece la Domnul în ziua de 19 iunie 2005, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii „Noul Neamţ”.


3 views0 comments

Comments


bottom of page