top of page
Writer's pictureProtoiereul Ioan Lisnic

ARSENIE STADNIŢCHI, MITROPOLIT(24.01.1862–23.02.1936)

Viitorul mitropolit Arsenie Stadniţichi s-a născut la 24 ianuarie 1862 în familia preotului Gheorghe Stadniţchi din satul Comarova (Cumarău), jud. Hotin[1]. A învăţat la Şcoala spirituală din Edineţ, apoi la Seminarul Teologic din Chişinău, iar în anii 1881–1885 – la Academia Teologică din Kiev. O perioadă scurtă de timp a fost profesor la Şcoala spirituală din Edineţ (1880–1881); după absolvirea Academiei Teologice, e numit profesor la Seminarul Teologic din Chişinău. Îndeplinea şi funcţia de redactor al revistei „Buletinul Eparhiei Chişinăului”[2], unde a publicat foarte multe materiale legate de istoria Bisericii din Basarabia. În anul 1895 i se conferă titlul ştiinţific de magistru în teologie pe baza lucrării editate ”Gavriil Bănulescu, exarh al Moldovei (1808-1812) şi mitropolit al Chişinăului (1813-1821)”; tot în acest an a fost călugărit[3].

La 1 ianuarie 1896, monahul Arsenie Stadniţchi a fost hirotonit în treapta de ieromonah şi numit inspector al Seminarului Teologic din Novgorod, Rusia[4]. În următorul an a fost numit rector al acestei instituţii şi ridicat în treapta de arhimandrit. În 1897 este numit în funcţia de inspector al Academiei Teologice din Moscova, iar în 1898 – rector al academiei. În următorul an este hirotonit Episcop de Volokolamsk şi Vicar al Eparhiei Moscovei. A fost transferat, în 1903, în Episcopia Pskovului[5]. După şapte ani de activitate în Eparhia Pskovului, este transferat în scaunul de Arhiepiscop de Novgorod şi ridicat în treapta de mitropolit, la 28 noiembrie 1917[6].

În anul 1904, arhiereului Arsenie Stadniţchi i se conferă titlul de doctor în ştiinţe teologice pe baza lucrării ”Cercetări şi monografii privitoare la istoria Bisericii moldoveneşti”. Această lucrare a fost înalt apreciată atât în cadrul Imperiului Rus, cât şi în România, autorul ei fiind decorat de regele Carol I al României cu Medalia “Bene Merente, gr. I”, iar de Academia de Ştiinţe a Rusiei – cu Marele Premiu “Uvarov”[7]. Mitropolitul a scris mai multe lucrări de istorie bisericească, în acest scop a întreprins diverse călătorii de studii şi documentare în România, Muntele Athos şi în Ţara Sfântă. În precuvântarea la studiul despre Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, autorul scria: “[…] exprim adâncă recunoştinţă tuturor celor care ne-au acordat cu bunăvoinţă indicaţii şi sfaturi în elaborarea lucrării [...]. Veşnică pomenire Preasfinţitului Melchisedec, de a cărui ospitalitate prietenească m-am bucurat şi eu în timpul călătoriei mele prin România şi care, drept vorbind, a fost acela care mi-a indicat subiectul lucrării de faţă”[8].

Pe parcursul activităţii sale de arhipăstor, Mitropolitul Arsenie Stadniţchi a fost ales, în 1906, membru al Comitetului pentru instruire din cadrul Sf. Sinod, iar în următorul an e numit preşedinte al acestui comitet. Mai îndeplinea şi funcţia de membru al Consiliului de Stat din partea clerului monahal. A fost membru de onoare al Academiei Teologice din Kazan. La 28 noiembrie 1917, fiind ridicat în treapta de Mitropolit al Novgorodului, devine membru permanent al Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse[9]. Numele Mitropolitului Arsenie figura în lista celor trei candidaţi la scaunul patriarhal din Moscova[10]. Considera că nu este vrednic de această înaltă demnitate şi în această privinţă mitropolitul scria: ”Aşadar, am devenit candidat pentru funcţia de patriarh. Simt remuşcări de conştiinţă, capul nu mai judecă, inima se opreşte de tulburare. Doamne! Ce fel de patriarh pot fi eu? Doamne, cu lacrimi în ochi mă rog, depărtează paharul acesta de la mine. Sunt gata să mă pensionez, să mă duc în pustiu, unde mă vor duce ochii. Acum îi înţeleg bine pe sfinţii părinţi care renunţau să devină episcopi. Scriu aceste rânduri şi plâng […]. Doamne, înţelepţeşte-mă şi mă povăţuieşte...”[11].

Pe parcursul activităţii sale pastorale, pedagogice şi ştiinţifice, a fost decorat cu mai multe distincţii: Ordinele ”Sf. Stanislav, gr. III” în 1891, ”Sf. Vladimir, gr. III” în 1900 şi gr. II în 1911; ”Sf. Ana, gr. I” în 1903; ”Sf. Aleksandr Nevski” în 1915. A mai fost decorat cu ”Coroana României, gr. III” în 1898, ”Sf. Sava, gr. II” (Serbia) în 1899, Dreptul de a purta crucea cu pietre scumpe pe culion în 1912, Dreptul de a purta al doilea engolpion în 1934 ş.a.[12]

În timpul regimului bolşevic, Mitropolitul Arsenie a avut mult de suferit, fiind învinuit de activitate contrarevoluţionară. Pentru prima dată a fost arestat la Moscova, în noiembrie 1919, apoi la Novgorod, în 1920. A fost judecat şi condamnat la trei ani de detenţie cu suspendare şi exilat în Regiunea Arhanghelsk, apoi eliberat. A fost arestat din nou în 1922, împreună cu alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse în frunte cu Patriarhul Tihon. Erau cu toţii învinuiţi cum că ar fi opus rezistenţă în timpul confiscării bunurilor bisericeşti în folosul înfometaţilor. În acele vremuri, Rusia trecea printr-o foamete devastatoare. Atât Patriarhul Tihon, cât şi Mitropolitul Arsenie îndemnau clerul să jertfească în folosul înfometaţilor ”obiecte de preţ din biserici, lipsite de utilitate liturgică”. Apelul Mitropolitului Arsenie a fost publicat în ziarul ”Zvezda” din 22 aprilie 1922 şi iată ce scria acesta: ”Dacă avem cu ce înlocui jertfa obiectelor bisericeşti, să nu pierdem această posibilitate. Iar dacă nu avem ce jertfi, apoi şi fără aur şi argint bisericile noastre vor rămânea biserici şi sf. icoane vor rămânea sf. icoane... În acest scop, vă rog să evitaţi orice fel de violenţă într-o formă sau alta”[13]. Însuşi mitropolitul a donat în acest scop o cruce de aur cu 11 briliante, o cruce pectorală de aur, un engolpion de aur, încrustat cu pietre scumpe.

Predarea benevolă a obiectelor bisericeşti din partea credincioşilor nu aducea niciun avantaj autorităţilor bolşevice, care căutau cu orice preţ să submineze autoritatea Bisericii, de aceea au şi urmat arestările din 1922. Mitropolitul Arsenie, cu mici întreruperi, s-a aflat în detenţie până la 10 ianuarie 1924, iar peste câteva zile după eliberare, a fost din nou arestat şi încarcerat în închisoarea „Butîrka” din Moscova[14]. Peste un an de detenţie a fost exilat în Asia Mijlocie, mai întâi la Aşhabad, apoi la Taşkent. La Taşkent, potrivit mărturiei părintelui Constantin Popovici, preşedintele Comitetului de redacţie al Revistei „Luminătorul” (cu care mitropolitul întreţinea corespondenţă, precum şi cu nepoata sa de pe frate, Antonina M. Andronachievici, născută Stadniţchi, care locuia în Chişinău), mitropolitul, ”împreună cu alţi vreo câţiva episcopi, gătea pe rând bucate pentru nişte lucrători”[15].

La 11 august 1933, Sfântul Sinod îl numeşte pe ÎPS Arsenie Mitropolit de Taşkent şi Turkestan[16]. Mitropolitul săvârşea slujbele divine sub cerul liber, în faţa unui paraclis din cimitir, unicul lăcaş sfânt din Taşkent în care se mai oficiau slujbe bisericeşti. Slujbele Mitropolitului Arsenie adunau până la 20.000 de credincioşi din oraş şi din împrejurimi.

La 23 februarie 1936, Mitropolitul Arsenie Stadniţchi trece la Domnul. A fost înmormântat în Cimitirul „Botkin”, în preajma paraclisului unde săvârşea slujbele bisericeşti în timpul aflării sale la Taşkent. În semn de aleasă preţuire, precum şi pentru jertfelnicia sa pentru credinţă, Mitropolitul Arsenie a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă din diasporă, fiind trecut în rândul neomartirilor ortodocşi. Începând cu anii '90 ai secolului trecut, la Novgorod (Rusia), în amintirea marelui ierarh, sunt organizate mai multe manifestări culturale, printre care şi conferinţe ştiinţifice sub genericul „Opera Mitropolitului Arsenie”[17].

 

 


[1]А.С. Стыкалин, А. Колин. Бессарабия начала XX в. глазами русских священнослужителей и церковных миссионеров (по материалам переписки митрополита Арсения). În: „Славянский Aльманах”, 2016, М.: „Индрик”, p. 55.

[2]Ic. Constantin Popovici. Moartea Mitropolitului Novgorodului Arsenie Stadniţchi. În: revista „Luminătorul”, nr. 4, 1936, p. 242-224.

[3]I.М. Пархомовичъ. Духовно-учебныя заведенiя Кишеневской Епархiи, 1813-1913 г.г. Кишиневъ: Епархiальная типографiя, 1913, p. 113.

[4]П.А. Лотоцкiй. Списокъ и краткiя бiографiи окончившихъ полный курсъ Кишиневской Духовной Семинарiи (1813-1913 г.г.). Кишиневъ: Епархiальная типографiя, 1913, p. 70-71.

[5]I.M. Пархомовичъ, op. cit., p. 113-114.

[6]Акты Святейшего Патриарха Тихона и позднейшие документы. Москва: Православный Свято-Тихоновский Богословский Институт, 1994, p. 342-343.

[7]Tatiana Varta. Mitropolitul Arsenie [Stadniţchi]. Viaţa şi opera. 150 ani de la naştere. În: „Revista de istorie a Moldovei”, nr. 1, 2012, p. 105.

[8]Aвксентий Стадницкий. Гавриилъ Банулеско-Бодони, Эксархъ Молдо-Влахийский (1808-12 гг.) и Митрополитъ Кишиневский (1813-21 гг.). Kишиневъ, 1894, c. XVI.

[9]Акты Святейшего Патриарха Тихона и позднейшие документы.

[10]Ibidem.

[11]Протоиерей Владимир Воробьев, Н.А. Кривошеева. Митрополит Арсений (Стадницкий) о Соборе 1917–1918 гг. и восстановлении Патриаршества. ЪтЮ Новейшая История Русской Православной Церкви, XIX Ежегодная Богословская Конференция ПСТГУ, 2009, p. 251.

[12]Б.Ю. Иванов, А.А. Комзолова, И.С. Ряховская. Стадницкий Авксентий Георгиевич. În: „Государственный совет Российской империи: 1906-1917”. Москва: РОССПЭН, 2008, p. 11.

[13]Савинова И.Д. Дело митрополита Арсения Стадницкого. În: „Вопросы истории”, 1999, nr. 6, p. 139-144.

[14]Ibidem.

[15]Ic. Constantin Popovici. Amintiri de împrejurările în care s-a născut şi a apărut revista ”Luminătorul” în curs de 25 de ani. În: revista „Luminătorul”, nr. 1, 1933, p. 34.

[16] Акты Святейшего Патриарха Тихона и позднейшие документы.

[17]А.С. Стыкалин, А. Колин, op. cit., p. 58.





12 views0 comments

Comments


bottom of page