top of page
Writer's pictureProtoiereul Ioan Lisnic

ALEXANDRU DAŞCHEEV, PREOT(13.06.1893–4.12.1962)

Alexandru Daşcheev s-a născut la 13 iunie 1893 în com. Hotin, jud. Hotin. După absolvirea şcolii primare din localitatea natală a urmat studiile la Şcoala spirituală din Edineţ, apoi, din 1909, la Seminarul Teologic din Chişinău, pe care l-a absolvit în anul 1915. 

După absolvirea studiilor seminariale, viitorul preot Alexandru Daşcheev, la 27 august 1915, a fost numit temporar în funcţia de cântăreţ la Biserica ”Sf. Voievozi” din Suhuluceni, jud. Orhei. A fost hirotonit preot la 12 octombrie 1915 pe seama Bisericii ”Sf. Voievozi” din Percăuţi, jud. Hotin, iar la 27 octombrie 1916 e transferat la Biserica ”Sf. Nicolae” din Putineşti, jud. Soroca. 

La biserica din Putineşti, părintele Alexandru Daşcheev a slujit până în anul 1940, până la instaurarea puterii sovietice în Basarabia. Pentru neachitarea la timp a impozitului agricol de pe lotul de pământ pe care îl avea în posesie, autorităţile sovietice l-au arestat şi l-au judecat la 10 ani de lagăr. Anii de detenţie i-a petrecut într-un lagăr din Peninsula Ciukotka, pe râul Kolîma, suferind clima aspră şi condiţiile inumane de detenţie. A fost eliberat în anul 1946.

După revenirea din surghiun, în următorul an, autorităţile eparhiale îl numesc pe părintele Alexandru slujitor la Biserica ”Sf. Cuv. Muceniţă Parascheva” din Gura Căinarului, r-nul Floreşti, cu deservirea bisericii din satul vecin, Putineşti, vechiul său loc de păstorie. 

În anul 1949, autorităţile sovietice locale îi interzic părintelui de a mai sluji la biserica din Putineşti, iar în 1962 biserica a fost distrusă. Părintele Alexandru era chemat aproape zilnic la sovietul sătesc, pentru a renunţa la preoţie şi a se pensiona. El a fost batjocorit, înjosit şi chiar ameninţat. Aceste împrejurări îi grăbesc sfârşitul. Trece la Domnul la 4 decembrie 1962, fiind înmormântat pe data de 6 decembrie în cimitirul din Gura Căinarului. 



4 views0 comments

Comentários


bottom of page